Prišel je zimski čas, to je čas veselja, radosti in pričakovanj. Pravijo, da se v majhnih stvareh skrivata zadovoljstvo in hvaležnost. Vse to so vrednote, ki jih živimo. Tudi palček Pomagalček je poskrbel za majhno stvar, s katero vas želi, dragi otroci, obdariti. Zato prisluhnite kratki zgodbici z naslovom Čebelar Tonček, katere avtorica je Anica Kajba.
Dragi otroci, verjamem, da vam je po ogledu zadišalo, da bi se tudi vi posladkali z mehkimi medenjaki. Zavihajte rokave in skupaj s starši izdelajte slastne medenjake. Palček Pomagalček zelo rad pomaga in vam v ta namen pošilja recept z željo, da naj v teh zimskih dneh v krogu družine zadiši po praznikih.
Mehki medenjaki
Sestavine:
550 g pirine moke
150 g masla
2 žlički sode bikarbone
2 jajci
200 g medu
2 žlički cimeta
oreščki – lešniki ali orehi za okrasitev
Postopek:
V posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, cimet in sodo bikarbono.
Nato dodamo še maslo, jajca in tekoči med ter vse skupaj dobro pregnetemo. Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo, ali pa jo zavijemo v folijo, in postavimo v hladilnik počivat za 1 uro, lahko tudi za dalj časa. Po 1 uri prižgemo pečico na 200° C. Nato na pekač položimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke, lešnike ali orehe. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko rahlo povečajo. Pekač z medenjaki postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo. Pa dober tek!
Pripravili: Anica Kajba, Barbara Guzej