+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

KRATKA ZGODOVINA VRTCA PODČETRTEK

V naših krajih so prvi, z namenom ponemčevanja Slovencev, pričeli z otroškimi vrtci nemški okupatorji v času 2. svetovne vojne. V kroniki OŠ Sveta Ema je zapisano, da so Nemci ustanovili vrtec leta 1942.
Na področju današnje občine Podčetrtek dolgo časa ni bilo potreb po organiziranem varstvu otrok.
Potrebe so se pričele pojavljati, ko so se krajani začeli zaposlovati izven doma. Predvsem v šoli je bilo veliko novih učiteljev s predšolskimi otroki. Začeli so nagovarjati takratnega ravnatelja Jožeta Brileja, da bi odprli oddelek predšolskega varstva pod okriljem šole. In tako se je septembra 1972 vse začelo.

Septembra 1972 so v Podčetrtku pričeli z izvajanjem predšolske vzgoje v prostorih stare lekarne.
Leta 1978 se je vpis v vrtec povečal za cel oddelek najmlajših otrok. Uredili so igralnico v bloku v Pdčetrtku.
Prvi otroci v vrtcu v Podčetrtku leta 1972 z vzgojiteljico Elizabeto Plohl.
Leta 1995 je Podčetrtek postal središče novo ustanovljene občine pod vodstvom novega župana, Marjana Drofenika. Oddelke vrtca so priključili k OŠ Podčetrtek. Zaradi povečanega števila otrok so 6. decembra 1996 v stavbi nad zdravstvenim domom v Podčetrtku odprli nove prostore vrtca s 4 igralnicami.
V prvi generaciji otrok je bil tudi naš župan Peter Misja (drugi z desne).
Leta 2006 postane župan Občine Podčetrtek Peter Misja. Z novim prizidkom podružnične šole v Pristavi pri Mestinju so odprli še 2 oddelka vrtca. Kmalu pa so še 1 učilnico OŠ prilagodili delu v vrtcu.
S 1. septembrom 1976 sta v novih prostorih vrtca pod šolsko telovadnico začeli delovati dve skupini otrok.
Večje število rojstev, višja vključenost predšolskih otrok v javni program predšolske vzgoje, visoke prostorske zahteve in izreden posluh Občine Podčetrtek in njenega župana Petra Misje, so pripeljale do tega, da je padla odločitev o gradnji novih prostorov vrtca pri OŠ Podčetrtek. Tako smo 7. maja 2011 odprli nov sodobni vrtec, ki je prizidek k OŠ Podčetrtek. Potrebe po varstvu otrok pa so še naraščale, zato smo 6. maja 2017 odprli še dva oddelka v mansardi vrtca v Podčetrtku. Trenutno imamo 10 oddelkov otrok, od tega 7 oddelkov v Podčetrtku in 3 v Pristavi pri Mestinju.

Pripravila: Herta Počivavšek, dipl. vzg., pomočnica ravnateljice

(Skupno 246 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost