Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

TRI ČEBELE 
(A. ŠTEFAN)

Od nekod so priletele, 
na marjetko tri čebele,
tri čebele na marjetko,
eno samo drobno cvetko.

So na hitro pokramljale,
so se malo posmejale,
se objele in zletele
brž po med – kot vse čebele.

V petek, 15. novembra 2024, smo  v vrtcu obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letos pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Po skupinah so tekom tedna v vrtcu Podčetrtek potekale različne dejavnosti, vezane na pomen domače – lokalne hrane, čebel, skrbi in krepitvi zdravja z dobrimi sestavinami, kot so med, maslo, mleko, jabolko in kruh. Tako je zadišalo po sveže pečenem kruhu, katerega so gnetle članice društva kmetic Ajda, ga. Irena Vavričuk je  izdelala bučni kruh,  ga. Marjana Šelekar je oblikovala kruh iz pirine in pšenične moke ter ga. Marija Kušar iz koruzne moke. Prav tako pa je zamesila brez glutenski kruh ga. Ivica Milat članica Društva za celiakijo Celje.  Pri ustvarjanju kruha so otroci bili seznanjeni s sestavinami, spremljali postopek in  z zanimanjem opazovali  spretne roke, ki so gnetle in oblikovale mehko testo v štruco ali v hlebček. Kako lepo je bilo opazovati zadovoljne in vesele obraze naših otrok!  Prav poseben dogodek pa se je odvijal  v petek, 15. 11. 2024, ko nas je obiskal predsednik čebelarske družine Podčetrtek Žan Ilek ter čebelar  Maks Bunšek, župan Peter Misja ter ravnateljica Sonja Švajger. Spoštovanim gostom smo obisk obogatili s kratkim kulturnim programom, ki je vseboval ples čebel ob pesmi »Leti moja čebelca«. Ta dan pa so bile v našem vrtcu mizice ob zajtrku še posebej lepo okrašene in so dale pridih domačnosti. Tudi v vrtcu Pristava so obeležili slovenski tradicionalni zajtrk. Ob obisku čebelarjev so pripravili nastop in tako popestrili petkovo jutro, ter se posladkali s sladkim medom in ostalimi sestavinami slovenskega tradicionalnega zajtrka. V času priprav na ta poseben dan  so vzgojiteljice za vse otroke vrtca predstavile hrano, ki zajema slovenski tradicionalni zajtrk. Otroci so se z radovednostjo prepustili predstavitvi in tako spoznali mleko, maslo, med, kruh in jabolka ter njihov način pridobivanja. Tradicionalni slovenski zajtrk-medeni zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane z namenom, da ozaveščamo otroke o pomenu čebel in uživanju lokalno pridelane hrane, ki so jo pridelali ljudje na naših kmetijah. V vrtcu otroke učimo, kako pomemben je zajtrk in smo veseli da imamo možnost zajtrkovanja, saj vsi otroci vsak dan, ob isti uri zajtrkujejo. Zajtrk mora biti navada, ki jo je potrebno priučiti in privzgojiti. V skupinah se veliko pogovarjajo o zdravi, doma pridelani hrani, ki ima boljši okus, bolj diši in ni pripeljana od daleč. Prav je, da  spoštujemo izvirne slovenske jedi, otrokom pa približamo prave vrednote prehranjevalne dediščine v želji, da stare slovenske jedi ne bi potonile v pozabo. Vsi v vrtcu se zahvaljujemo vsem, ki so vsak svoj delček obiska prispevali, da je bil tradicionalni slovenski zajtrk obdan z domačim kruhom, toplim mlekom, domačimi jabolki in  sladkim medom. Zaključna misel: »Bodi priden kot čebela!« In če boš res, bo vsaka stvar bolj vesela. Dan slovenske hrane naj bo prav vsak dan!

besedilo: Anica Kajba in Mirjam Kampuš
fotografije: strokovni delavci
video: Ines Vavričuk, Urška Sovinc

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 13)
Dostopnost