Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

Otroke in vzgojitelje 3. in 4. oddelka je v petek, 24. 3. 2023, čakala prav posebna dogodivščina, katero so otroci komaj čakali. Otroci so zjutraj nestrpno pojedli zajtrk, saj se jim je že mudilo na avtobus, ki nas je popeljal na izlet. Posedli smo se na svoje sedeže in komaj dočakali, da je voznica avtobusa prižgala motor in da smo se začeli peljati. Trenutki vožnje z avtobusom so bili za otroke nekaj neprecenljivega. Skozi celotno pot je bilo na avtobusu slišali otroško veselje, navdušenje in videti iskrice v očeh. Avtobus nas je kar hitro pripeljal na naš cilj, ustavil se je namreč v Šmarju pri Jelšah, kjer so nas po vožnji z avtobusom čakale nove dogodivščine. Najprej smo se odpravili na obisk k policistom Policijske postaje Šmarje pri Jelšah, kjer so nas pričakali policist Marko Krč in ostali prijazni policisti. Otroci so povedali da jih najbolj zanima, kje je zapor in ali imajo tudi danes v zaporu kakšne »falota«, kot so se izrazili sami policisti. Zato smo se z zanimanjem najprej podali skozi notranje prostore policijske postaje, kjer smo videli kaj in kje vse imajo policisti svojo opremo in za kaj jo uporabljajo. Čisto na koncu ogleda, pa smo le dočakali zapore. Otroci so bili zelo navdušeni in hkrati presenečeni kako izgledajo zapori, saj so si jih predstavljali malo drugače. Pri policistih pa nas je čakalo še nekaj, policisti so nam pokazali tudi svoja vozila oziroma natančneje »marico« v kateri imajo majhen zapor, da lahko falota varno pripeljejo do policijske postaje. Nekateri otroci so bili celo tako pogumni, da so odšli v ta mali zapor in videli kako je to. Od vsega pa je otrokom bilo najbolj zabavno, ko so jim policisti v avtomobilu pokazali kje se prižgejo sirene in lučke, zato je ta dan bilo po Šmarju pri Ješah slišati polno siren, saj so jih preizkusili, seveda vsi otroci. Zanimivo pa je bilo tudi pogovarjanje po voki tokiju s policisti v policijski postaji. Ob koncu pa so nam policisti pripravili še majhno darilce. Otroci so dobili kresničko in pobarvanko, ki jih bo veliko naučila o varnosti v prometu. Proti koncu obiska policijske postaje pa so otroci že nestrpno povpraševali, kdaj se bomo odpravili naprej, saj nas je čakala še ena zanimiva dogodivščina. Urno smo vzeli pot pod noge in se do naslednje destinacije odpravili kar peš, saj je bila zelo blizu. In kar hitro smo priseli do Gostilne Krpan, kjer nas je pričakal šef gostilne, Toni Golež. Povedal nam je, da nas bo najprej popeljal skozi njihovo kuhinjo, tako smo videli kako izgleda prava kuhinja v gostilnah, kje je shranjena vsa hrana, seveda pa smo spoznali tudi zelo pridne kuharje, ki za goste pripravljajo odlične jedi. Pot nas je vodila tudi mimo velike peči, kjer smo ugotovili, da picopek peče odlične pice. Na koncu naše poti pa so nas pričakale pripravljene mize s sokom in vodo. Otroci so se posedli za mize, pili sok in poslušali šefa Tonija, ki je otrokom na zanimiv način predstavil tudi poklic natakarja. Spoznali pa smo tudi kako se pripravi slavnostna miza. Sledil pa je še najboljši del tega obiska, presenečenje. Za presenečenje so nam v gostilni spekli pice, katerih so se otroci zelo razveselili in kot bi mignil so krožniki postali prazni, saj je bila pica zelo okusna. Tako pa se je naša dogodivščina počasi končala. Zahvalili smo se za pice, se oblekli in se že kar malo utrujeni počasi odpravili nazaj na avtobus. Na avtobusu je bilo kljub utrujenosti slišati navdušenje. Kar hitro pa smo že prispeli nazaj do našega vrtca, kjer nas je že čakalo kosilo. In tako se je naše doživetje končalo. Bil je zelo lep dan, pol pričakovanj, novih spoznanj in presenečenj. Otroci so ob odhodu domov, staršem z navdušenjem pripovedovali, kje vse smo bili in kaj vse smo doživeli. Še nekaj dni po izletu pa so otroci govorili o avtobusu s katerim smo se peljali, o zaporih, ki smo jih videli in seveda o najboljši pici, ki je bila najboljše presenečenje tega dne.

Zahvaljujemo se Policijski postaji Šmarje pri Jelšah in gospodu Marku Krču, ter šefu Gostilne Krpan, Toniju Goležu, ki sta nam s svojimi sodelavci pričarala nepozabno doživetje.

 

Zapisala: Manja Doberšek, dipl. vzg.

Foto: Manja Doberšek in Kaja Čoh

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost