Skoči na glavno vsebino
+386 3 818 33 20 - Vrtec Podčetrtek, Trška cesta 66, 3254 Podčetrtek os-podcetrtek@guest.arnes.si

V mescu oktobru, ki velja za mesec požarne varnosti, namenimo pozornost tudi drugim intervencijskim službam in vozilom. Prometna vzgoja že v predšolskem obdobju uči za življenje. Tako sta nas v vrtcu Podčetrtek in v oddelkih v Pristavi pri Mestinju obiskala policista PP Šmarje pri Jelšah. Da je bilo srečanje še bolj doživeto, sta nas pričakala s prižganimi lučmi na intervencijskem vozilu t.i. »marica«. Slednjega so si otroci lahko ogledali tudi v notranjosti. Zagotovo pa jim bo v največjem spominu ostal prostor v zadnjem delu vozila, ki so ga nekateri otroci poimenovali »zapor za roparje«. Policista sta nam predstavila njun poklic in razkazala opremo, ki jo uporabljata pri delu. Z nekaterimi predmeti so se otroci lahko tudi rokovali.

Kasneje smo se odpravili na sprehod po kraju in tako utrjevali pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri vključevanju v promet. Starejši otroci so vodili mlajše otroke. Pri tem so bili pozorno na to, da je starejši otrok ob robu cestišča. Utrjevali smo pravilno prečkanje ceste, hojo po pločniku in nasploh varnost v prometu.

Skupaj s policistoma smo preživeli dopoldne polno doživetij in pregnali strah, ki ga je bilo moč opaziti pri nekaterih otrocih.

Besedilo: Maja Strašek
Foto: delavci vrtca

PROMET

Prometna vsa pravila,
uporabljajo vozila.
Semafor ima luči,
daj preštej jih: en, dva, tri.

V prometu se zgodi,
kup nespametnih stvari,
da te to ne doleti,
besede te zapomni si.

Saj v prometu takšen je red,
da v avtu moraš biti pripet.

Levo in desno na prehodu poglej,
na kolesu,
na glavi čelado imej.

Saj v prometu takšen je red,
da moraš pazit spet in spet.
Če promet včasih ni tekoč,
policist priskoči na pomoč.

Tisti ki brezglavo drvi,
se prav hitro zaleti.

(avtorji besedila: OŠ Zadobrova – zmagovalci razpisa Goodyear za varnost v prometu)

 

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost